Spanien er et sandt overflødighedshorn af farverige festivaler, hvor hver region har sine egne traditioner, festligheder og kulinariske overraskelser. Når du først har oplevet en spansk festival, kan du næsten ikke lade være med at planlægge din næste rejse ud fra årets festival kalender Spanien. Uanset om du er til vilde parader, ild, dans, mad eller bare elsker at opleve lokal kultur, er der en festival for dig. I denne guide dykker vi ned i Spaniens største og mest autentiske festivaler, og giver dig både insider-tips og praktiske råd, så du kan få mest muligt ud af din festivaloplevelse.
- Du får en overskuelig gennemgang af de største og mest ikoniske festivaler i Spanien
- Vi deler vores bedste insider-tips til mad, oplevelser og praktisk planlægning
- Du får et handy overblik over hvornår på året festivalerne finder sted – perfekt til din næste rejseplan
San Fermín i Pamplona – løb med tyrene og baskisk gæstfrihed
San Fermín-festivalen i Pamplona er nok en af de mest verdensberømte spanske festivaler, især på grund af det berømte tyreløb gennem byens snævre gader. Men festivalen er meget mere end det: Her kan du opleve baskisk gæstfrihed, lokale folkedragter, sang og masser af dans. Fra den 6. til 14. juli forvandler hele byen sig til én stor gadefest med koncerter, parader og spontane fester på hvert et hjørne.
Selvom tyreløbet tiltrækker tusindvis af eventyrlystne (og modige!) deltagere, er det mindst lige så spændende bare at være tilskuer og tage del i den smittende stemning. Husk at booke overnatning i god tid – Pamplona bliver hurtigt fyldt op i denne uge. Og hvis du vil have en mere rolig festivaloplevelse, så deltag i de mange kulturelle arrangementer, hvor du kan smage lokale pintxos og nyde baskisk cider.
San Fermín markerer for mange starten på den spanske sommer og er et must, hvis du vil opleve spansk festkultur i sin allermest intense og autentiske form.
La Tomatina i Buñol – verdens største tomatkamp
Forestil dig en hel by, der kaster tomater efter hinanden i en time! La Tomatina i Buñol, tæt på Valencia, er præcis så skørt og sjovt, som det lyder. Den sidste onsdag i august samles tusindvis af mennesker fra hele verden for at deltage i denne farverige (og lidt kaotiske) festival.
Det hele starter med, at en fedtet skinke placeres på toppen af en høj pæl, og når den første deltager får fat i den, begynder tomatkampen. Gaderne bliver forvandlet til et rødglinsende hav, hvor alle er venner – og alle bliver dækket af tomatmos. Husk briller og gammelt tøj, og lad værdigenstandene blive hjemme!
La Tomatina er en fantastisk mulighed for at opleve spansk humor og fællesskab på nærmeste hold. Efter kampen er der rig mulighed for at nyde lækre paellaer og slukke tørsten med lokal sangria. Festivalen er et sjovt punkt at sætte på din festival kalender Spanien, især hvis du elsker at kombinere rejser med unikke oplevelser.
Las Fallas i Valencia – ild, kunst og store figurer
Las Fallas i Valencia er en spektakulær hyldest til foråret og til byens skytshelgen, Sankt Josef. Fra den 15. til 19. marts fyldes byen med kæmpestore, fantasifulde figurer (fallas), som lokale kunstnere arbejder på hele året. Disse farverige skulpturer, ofte med satiriske eller humoristiske temaer, bliver udstillet rundt omkring i gaderne – og til sidst brændt af på den store aften, La Cremà.
Hvis du elsker kunsthåndværk, ild og fest, er Las Fallas et absolut must. Hele byen summer af liv med fyrværkeri, musik og parader. Duften af stegt churros og lyden af knaldperler er allestedsnærværende. Det er også en god mulighed for at smage på Valencianske specialiteter som paella og horchata.
Las Fallas er en unik oplevelse, der virkelig viser, hvor meget spanierne elsker at fejre – og hvor tæt kunst og tradition er vævet sammen med dagligdagen. Overvej at kombinere festivalen med et besøg til en af de mange strande på Costa del Sol for en ekstra feriefornemmelse.
Semana Santa – påskeprocessioner i hele Spanien
Semana Santa, påskeugen, fejres i hele Spanien, men især i Andalusien bliver det gjort med en intensitet, der er svær at beskrive. I byer som Sevilla, Málaga og Granada kan du opleve storslåede processioner, hvor religiøse broderskaber bærer tunge, dekorerede platforme (pasos) gennem gaderne, akkompagneret af sørgmodig musik og røgelse.
Selv hvis du ikke er religiøs, vil du blive rørt af stemningen og det enorme engagement fra både deltagere og tilskuere. De store optog finder sted fra Palmesøndag til Påskedag, og der er både festlige og mere eftertænksomme øjeblikke. Hvis du vil opleve Semana Santa på nærmeste hold, så kom i god tid til de største processioner, og vær respektfuld overfor de lokale traditioner.
Efter processionerne er det oplagt at nyde en tapasrundtur eller smage på de lækre påskekager, torrijas. Semana Santa er en af de vigtigste begivenheder på enhver festival kalender Spanien, og den giver dig et dybt indblik i landets kultur og historie.
Feria de Abril i Sevilla – dans, farver og flamenco
Feria de Abril i Sevilla er indbegrebet af andalusisk livsglæde. En hel uge i april (typisk to uger efter påske) forvandles byens store messeområde til et hav af farverige telte (casetas), hvor lokale og besøgende fester, spiser og ikke mindst danser sevillanas natten lang.
Her ser du kvinder i smukke flamencokjoler og mænd til hest, og du kan smage på alt fra stegte fisk til sherry og rebujito (en frisk cocktail med manzanilla-vin og lemon sodavand). Stemningen er afslappet og imødekommende, og selv hvis du ikke kan danse sevillanas, bliver du hurtigt inviteret med på dansegulvet.
Feria de Abril er et fantastisk sted at opleve den autentiske andalusiske kultur – både for øjne, ører og smagsløg. Overnatning i Sevilla under festivalen bør bookes lang tid i forvejen, da byen tiltrækker både lokale og turister fra nær og fjern.
La Mercè i Barcelona – katalansk kultur og byfest
La Mercè er Barcelonas største folkefest og fejres hvert år omkring den 24. september til ære for byens skytshelgen. I fire dage er der gratis koncerter, gadeparader, ildshows (correfoc), og de berømte mennesketårne (castellers), hvor lokale foreninger bygger imponerende tårne af levende mennesker på byens pladser.
Festivalen er et overflødighedshorn af katalanske traditioner, og du vil ikke kunne undgå at lade dig rive med af stemningen. Prøv at smage panellets (små mandelkager) og kast dig ud i en sardana-dans med de lokale.
La Mercè er også en god anledning til at udforske Barcelona og Costa Brava uden for højsæsonen. Mange af festlighederne foregår i byens centrum, så det er nemt at kombinere festivalen med sightseeing eller en tapasrundtur.
El Colacho – den mærkelige baby-hoppefestival
Hvis du er til de mere kuriøse og anderledes festivaler, må du ikke gå glip af El Colacho i den lille by Castrillo de Murcia i Nordspanien. Festivalen finder sted i juni og har rødder helt tilbage til 1600-tallet.
Her hopper voksne mænd klædt ud som djævle (El Colacho) over rækker af babyer, der er lagt på madrasser i gaden. Det siges at beskytte de små mod ondskab og bringe held. Selvom det lyder vildt, er sikkerheden i top, og festivalen er en fascinerende blanding af katolske og hedenske traditioner.
El Colacho er en lille, men intens oplevelse og et godt eksempel på de mange særprægede lokale festivaler, du kan finde, hvis du går lidt uden for de store byer. Det er et must for den eventyrlystne festivalgænger, der vil opleve noget helt unikt.
Carnaval i Cádiz og Santa Cruz de Tenerife – farverig udklædningsfest
Carnaval fejres i hele Spanien, men især i Cádiz (Andalusien) og Santa Cruz de Tenerife (De Kanariske Øer) går det helt amok med kostumer, musik og fest. Festivalen finder sted i februar eller marts (afhængig af påsken) og varer op til to uger.
I Cádiz er karnevallet kendt for sine satiriske sange og kostumekonkurrencer, hvor hele byen deltager i et sandt festfyrværkeri af humor og kreativitet. På Tenerife er der store parader med gigantiske vogne, fjerprydede dansere og et karneval, der minder om Rio de Janeiro.
Karnevallet er en fantastisk måde at opleve spaniernes store kærlighed til fest og udklædning på. Uanset hvor du vælger at tage hen, bliver du hurtigt en del af fællesskabet og festen. Husk at booke indkvartering i god tid – især på de største festivaldage.
En oversigt over Spaniens største festivaler – din festival kalender Spanien
Det kan være svært at holde styr på, hvornår alle de store festivaler finder sted. Her får du et handy overblik, så du nemt kan planlægge din næste rejse efter festival kalender Spanien:
Festival | By/Område | Måned |
---|---|---|
San Fermín | Pamplona | Juli |
La Tomatina | Buñol (Valencia) | August |
Las Fallas | Valencia | Marts |
Semana Santa | Hele Spanien (især Andalusien) | Marts/april |
Feria de Abril | Sevilla | April |
La Mercè | Barcelona | September |
El Colacho | Castrillo de Murcia | Juni |
Carnaval | Cádiz / Tenerife | Februar/marts |
Tip: Mange mindre byer har deres egne lokale festivaler og fiestas, som bestemt også er værd at opleve. Hold øje med plakater, eller spørg på det lokale turistkontor, hvis du er på rundrejse.
Fem tips til at få mest ud af din festivaloplevelse i Spanien
- Bestil overnatning i god tid – især i de store festivalbyer bliver hotellerne hurtigt udsolgt.
- Tag del i de lokale traditioner – vær ikke bange for at danse, smage på maden eller klæde dig ud.
- Respekter de lokale skikke – især til religiøse festivaler som Semana Santa.
- Pakket smart – medbring tøj, der kan tåle lidt af hvert, og husk gode sko til lange dage på gaden.
- Vær åben og nysgerrig – de bedste oplevelser får du ofte, når du tager imod invitationer fra de lokale.
Festivaler i Spanien er ikke kun for de unge eller eventyrlystne; mange festivaler har aktiviteter for både børn og voksne, og det er nemt at finde noget, der passer til hele familien.
Er alle festivaler for alle – eller skal man vælge med omtanke?
Når man læser om Spaniens festivaler, kan man godt få lyst til at opleve det hele på én gang! Men ikke alle festivaler passer til alle rejsende. For eksempel er San Fermín og La Tomatina intense oplevelser, hvor der ikke er så meget plads til små børn eller dem, der ikke bryder sig om store menneskemængder. Omvendt er festivaler som Feria de Abril eller La Mercè mere familievenlige og har masser af aktiviteter for både store og små.
En anden overvejelse er, hvor meget man vil være en del af selve festlighederne. Nogle foretrækker at opleve festivallen udefra – for eksempel at se på processionerne under Semana Santa – mens andre elsker at kaste sig ud i dans, udklædning og nattelange fester. Det handler om at vælge den festival, der passer til dit temperament og din rejsestil.
Og husk: Du behøver ikke at tage til de største festivaler for at få en god oplevelse. De små, lokale fiestas kan være mindst lige så charmerende og giver ofte et mere intimt indblik i spansk hverdagsliv. Hvis du ønsker at kombinere festival med sol og strand, kan du for eksempel tage til Costa del Sol, hvor mange byer har deres egne sommerfester i juni, juli og august. Tjek rejseguiden til Costa del Sol for inspiration.
Dit næste festival-eventyr venter i Spanien
Spanien er et af Europas mest festglade lande, og uanset om du er til vilde optog, ild i natten, sjove madkampe eller dybe traditioner, så venter der dig en festivaloplevelse ud over det sædvanlige. Med den rette planlægning kan du kombinere fest, kultur og afslapning på stranden – og måske endda opdage en skjult perle eller to på din vej.
Husk, at den spanske festival kalender Spanien byder på noget for enhver smag, og at de bedste oplevelser ofte opstår, når du kaster dig ud i det med åbent sind og nysgerrighed. Uanset om du rejser alene, som par eller med hele familien, vil du finde masser af muligheder for at opleve ægte spansk livsglæde, lækker mad og gæstfrihed i verdensklasse.
Så næste gang du planlægger en rejse til Spanien, så tjek listen over festivaler og overvej at lægge turen forbi et af landets mange festlige og farverige arrangementer. Måske bliver det her, du forelsker dig i Spanien på ny!